Bache Gabrielsen American Oak 0,7l 40%
Nasz « American Oak » to pierwszy koniak leżakowany w beczkach z dębu amerykańskiego. To unikalne połączenie powstaje w wyniku podwójnego dojrzewania. Kilkuletnie starzenie we francuskich dębowych beczkach połączone jest z minimum sześciomiesięcznym leżakowaniem w nowych beczkach z dębu amerykańskiego. Drewno do leżakowania importowane jest z Tennessee a beczki wykonane we współpracy z lokalnym bednarzem, zgodnie z wytycznymi mistrza piwnicy.
Bache Gabrielsen VS Tre Kors 0,7l 40%
Historia „Tre Kors” sięga norweskiej ery prohibicji w latach 1916-1926. Ponieważ alkohol był dostępny tylko do celów leczniczych, młody Thomas Bache-Gabrielsen sprytnie zastąpił trzy istniejące gwiazdki* na etykiecie koniaku trzema krzyżykami (w norweski: Tre Kors). Ta mieszanka jest udanym blendem młodego eaux-de-vie z bardziej dojrzały koniak.
Bache Gabrielsen VSOP Triple Cask 0,7l 40%
Całkowicie dłuższy proces starzenia niż ustalona zasada 4 lat dla VSOP podkreśla zuchwałą naturę destylarni Bache-Gabrielsen. Czerwone beczki nadają mniej taniczny charakter i pozwalają na precyzyjne mikro utlenianie, dzięki czemu koniak jest bardziej giętki, zyskując w ten sposób gładkość i okrągłości. Bache-Gabrielsen zaznacza swoją różnicę i oferuje podniebieniom odrobinę różnorodności. Aromatyczna struktura tego koniaku pochodzi z harmonijnej mieszanki starannie wyselekcjonowane eaux-de-vie.
Moutard Bourgogne Epineuil
Wino o przejrzystej, rubinowej czerwieni, z pięknym bukietem czerwonych owoców, takich jak truskawki, agrest i wiśnie. W ustach krągłe, z nutami jeżyn, borówki i czarnej porzeczki, zakończone długim, harmonijnym i lekko pieprznym finiszem. Dzięki wyższej kwasowości i niższej taninie jest wszechstronne w łączeniu z potrawami, szczególnie dobrze pasuje do kaczki, kurczaka, wieprzowiny i grzybów. Podawać schłodzone w temperaturze 12-16°C.
Moutard Bourgogne Tonnerre
Wino o połyskującej, złotej barwie, intensywnie aromatyczne z nutami białych kwiatów i owoców tropikalnych. W ustach pełne i dobrze zbudowane, z wyraźnymi aromatami suszonych owoców, miodu, delikatną maślanością oraz dębowym tłem. Idealne do smażonych ryb, owoców morza, duszonych mięs o łagodnym smaku oraz średnio twardych i dojrzałych serów. Najlepiej podawać schłodzone w temperaturze 8-12°C.
Moutard Chablis AOC
Wino o słomkowym kolorze, z aromatami zielonego jabłka, agrestu, skórki cytrynowej i nutami mineralnymi. W ustach lekkie, aksamitne i dobrze zbalansowane, z delikatną mineralnością i orzechowym zakończeniem. Idealnie pasuje do ostryg, dzięki mineralnym glebom w Chablis, oraz do owoców morza i białych mięs. Najlepiej serwować schłodzone w temperaturze 10-12°C.
Moutard Grande Cuvée Brut Champagne
Wino o pięknym, złoto-żółtym kolorze, z delikatnym i bogatym aromatem masła, migdałów oraz brioche. W ustach prezentuje się żywo, elegancko, z doskonałą równowagą smaków i pełnią. Idealne do serwowania z przystawkami, takimi jak surowe warzywa, owoce morza, ryby, wędliny, foie gras, tatar wołowy i z tuńczyka. Doskonale komponuje się również z białymi mięsami, jak drób i cielęcina, czy z wołowiną i kaczką. Należy serwować schłodzone, w temperaturze 8-12°C.
Moutard Methode Traditionnelle Blanc De Blancs
Wino o jasnozłotej barwie. W nosie dominują aromaty cytrusów i miodu z delikatną mineralnością. W ustach perliste, z wyczuwalnymi nutami owoców cytrusowych, które stopniowo przechodzą w brzoskwiniowe i morelowe akcenty, podkreślone subtelnym mineralnym wykończeniem. Idealne do serwowania z rybami, owocami morza oraz białym mięsem. Doskonałe również jako aperitif. Najlepiej smakuje schłodzone do temperatury 8-12°C.