Wyświetlanie 1–12 z 92 wyników

„G1928” Refosco dal Peduncolo Rosso DOC Lison Pramaggiore Riserva Ornella Bellia

Kolor: Intensywna głęboka rubinowa czerwień z magentowymi refleksami Nos: Wyrafinowany i długotrwały z wyraźnymi nutami mieszanych czerwonych owoców jagodowych. Waniliowe zakończenie Usta: Pełne, wyraziste, ciepłe i niezwykle dobrze zbalansowane Serwowanie: Absolutnie pyszne z duszonym mięsem, grillowanym mięsem i twardymi serami. Serwować w temperaturze 18 °C

ALITA Selection Organic Trebbiano 0,75

Złote z zielonymi refleksami, z delikatnymi bąbelkami tworzącymi trwałą koronę. W nosie pełne aromatu kwiatu lipy i jabłek z kolei na podniebieniu lekkie, świeże z przebijającym się aromatem jabłek i gruszek. Wino to stworzone jest w 100% ze szczepu Trebbiano z ekologicznych upraw. Jak wszystkie wina z linii Alita tworzone jest metodą Charmat.

Alita Superior Brut Cuvee Method Charmat 0,75

Eleganckie, świeże i perliste wino musujące o kwiecistym aromacie. Do jego produkcji używa się szczepów stosowanych w Szampanii. Jest to kupaż Chardonnay i Pinot Noir. Kremowe podniebienie przebijają nuty jabłek, cytrusów i chleba. Wino pozostawia przyjemny, gładki finisz.

Alita Superior Chardonnay Method Charmat 0,75

Do produkcji tego wina wykorzystano szczep Chardonnay, którego ojczyzną jest Burgundia. Charakteryzuje się ona kwiatowym aromatem i lekką śmietankową nutą.

Arribas do Douro – Branco Colheita

To jasnozłote wino z zielonymi refleksami jest prawdziwym majstersztykiem wśród białych win. Nos tego wina charakteryzuje się wyraźnymi aromatami kwiatów, dzikich cytrusów i jabłek, które są wzbogacone delikatną nutą mineralności oraz subtelnie wyczuwalnym akcentem migdałów. Na podniebieniu wino jest świeże i zrównoważone, z wyraźną kwasowością, prezentując skoncentrowane smaki owoców, takich jak gruszka i cytryna, z subtelnym finiszem migdałowym, zaś w tle pojawiają się delikatne nuty mineralne. Jest to wino doskonałe jako aperitif, a także wspaniale sprawdza się w parze z owocami morza, rybami, sałatkami oraz lekkimi daniami z kurczaka. Serwowane w temperaturze 10-12 °C pozwala na pełne doświadczenie jego bogactwa smaków i aromatów.

Arribas do Douro – Tinto Colheita

To wytrawne wino o głębokim rubinowym kolorze z fioletowymi refleksami to kwintesencja elegancji i głębi smaku. Nos wina ujawnia bogate aromaty dojrzałych czarnych owoców, takich jak czarna porzeczka i śliwka, które łączą się z subtelnymi nutami przypraw i skóry, tworząc złożoną i pociągającą kompozycję. Na podniebieniu wino jest pełne i dobrze zbudowane, z intensywnym smakiem owoców i delikatnymi taninami, które nadają mu strukturę i głębię. Długie, owocowe i pikantne zakończenie podkreśla jego charakter i trwałość. Jest to doskonały wybór do dań mięsnych, takich jak steki, pieczeń czy intensywne sery, gdzie jego bogaty smak i struktura doskonale komplementują te potężne potrawy. Serwowane w temperaturze 16-18 °C, pozwala w pełni docenić jego złożoność i harmonię smaków.