Opis: Wyselekcjonowane winogrona z chłodniejszych partii winnic. Fermentacja i krótkie dojrzewanie (na osadzie) części wina w stalowych zbiornikach, a części w neutralnych dębowych beczkach, co dodaje kremowości i złożoności, nie zagłuszając owocowości.
Aromat: Eleganckie i złożone, łączące cytrusy (cytryna, grejpfrut) i zielone nuty (agrest) z subtelnymi akcentami wanilii i migdałów pochodzącymi z dojrzewania.
Smak: Bogatsze i bardziej kremowe niż wersja podstawowa, z żywą kwasowością i wyraźną mineralnością. Długi, czysty finisz.
Dopasowanie kulinarne: Bogatsze dania rybne (łosoś, tuńczyk), kremowe sosy, drób, wegetariańskie pasztety i dania z kuchni azjatyckiej.
Temperatura serwowania: 10-12°C
Napowietrzanie: Nie wymaga.
Charakter: Bardziej złożona i poważna interpretacja Sauvignon Blanc, o większej głębi i teksturze.