Rodzaj Gleby: Aluwialna glina wapienna.
Gęstość Nasadzeń: 3,500 – 4,500 roślin na hektar.
Produkcja: 7,000 – 8,000 kg/ha.
Metoda Uprawy: Sylvoz.
Zbiór: Druga dekada września.
Proces Winifikacji:
Wino uzyskiwane z winogron zbieranych w pełni dojrzałości. Winifikacja obejmuje macerację
w kontakcie ze skórkami przez ponad 15 dni
z fermentacją malolaktyczną w małych stalowych zbiornikach przez kilka miesięcy.
Następuje dojrzewanie w beczkach dębowych przez 18 miesięcy i w butelce przez 6 miesięcy.
G1928 pochodzi z jednej z pierwszych winnic założonych przez mojego ojca Giovanniego. Na działce o powierzchni około dwóch hektarów rośnie sześć rzędów Refosco dal Peduncolo Rosso i cztery Cabernet Sauvignon. Wino to było zawsze przetwarzane jako wino młode, ale mój ojciec miał intuicję, że ograniczenie produkcji i dojrzewanie wina w drewnie da doskonałe rezultaty. To skłoniło nas do podjęcia decyzji o zastosowaniu najlepszych metod uprawy winorośli, takich jak staranna selekcja gron w winnicy, długi okres fermentacji w niskiej temperaturze i dojrzewanie w beczkach z najwyższej jakości dębu. W ten sposób oddaję hołd mojemu ojcu wyjątkowym czerwonym winem.
Urodzony w 1928 r. mój ojciec Giovanni, pochodzący z rodziny rolniczej, już jako dziecko uczył się ciężkiej pracy na roli, ale także kochał jej owoce. W latach sześćdziesiątych, kiedy skończył się włoski system dzierżawy, specjalizował się w uprawie winorośli i wkrótce zyskał uznanie świata uprawy winorośli we wschodniej części Veneto jako dalekowzroczny rolnik. Chcę mu oddać hołd tą nową wytwórnią, bo jestem wdzięczny za pasję, którą przekazał nie tylko mnie, ale i moim dzieciom. Pasja do uprawy winorośli, która go nigdy nie opuściła.
Reviews
There are no reviews yet.